Vstup do EÚ pomohol Slovensku po všetkých stránkach, tvrdí Štefanec

01.05.2013 Bratislava

Bratislava 1. mája (TASR) - Nič neovplyvnilo životy Slovákov tak, ako vstup krajiny do Európskej únie pred deviatimi rokmi. Myslí si to podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, ktorý by bol za vstup do únie aj dnes, hoci má spoločenstvo problémy. Zároveň by prijal, keby bolo Slovensko v únii aktívnejšie.

"Projekt EÚ nemá alternatívu či áno alebo nie. Vidíme, že krajiny, ktoré sú mimo, sa nerozvíjajú tak dynamicky," zdôvodnil pre TASR. Vstup do únie Slovensku podľa Štefanca pomohol po všetkých stránkach. "Nikdy sme nemali takú možnosť rozvíjať sa ako dnes, keď sme plnohodnotnou súčasťou únie," povedal pri príležitosti 9. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Štefanec zdôraznil, že Slováci dnes nemajú len možnosť cestovať a pracovať v EÚ, ale aj spolurozhodovať o tom, ako bude Európa vyzerať v budúcnosti. Poukázal tiež na to, že vďaka projektu únie sa Európa stala miestom mieru a bezpečnosti. Zlepšiť by podľa Štefanca potrebovala oblasť ekonomickej prosperity. "Cesta pre zlepšenie ekonomického vývoja vedie cez dodržiavanie pravidiel, zodpovedné hospodárenie a cez slobodu, zodpovednosť a vzájomnú solidaritu," poznamenal.

Pozícia Slovenska sa podľa Štefanca od jeho vstupu do únie zlepšila. "Už nie sme nováčik. Naučili sme sa, ako sa správať, ako spolupracovať aj s inými krajinami, najmä v rámci V4," zhodnotil pre TASR Štefanec, ktorému však chýba zo strany vlády aktívnejšia politika. Zdá sa mu, že Slovensko ustupuje v únii z pozícií. "Viac-menej len preberáme európske nariadenia a smernice a menej aktívne vstupujeme do procesu tvorby európskej legislatívy. Naši ministri sa na radách správajú pasívne, premiér tiež len preberá to, na čom sa dohodne väčšina," vysvetlil. Podľa Štefanca to bolo počas minulej vlády lepšie.

Slovensko sa stalo členským štátom Európskej únie pred deviatimi rokmi, 1. mája 2004. Cesta SR do únie sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) v roku 1993. Prvé voľby 14 slovenských europoslancov sa uskutočnili 13. júna 2004.
 

Vyberte región